Porsche PanameraNakon što je šokirao svijet predstavljanjem terenca Cayennea, Porsche priprema novi šok, a to je prava četverosjedna limuzina Panamera koja bi se trebala smjestiti na sami vrh premium segmenta. Kao i brojni drugi proizvođači super-automobila i Porsche se tako odlučio za ulazak u sasvim novi tržišni segment i rat s već etabliranim igračima za dio tržišnog kolača. Vrijedni auto-paparazzi već su snimili testne primjerke koji, mora se priznati, estetski baš i nisu neka poslastica. Naime, gleda li se Panamera sprijeda jasno je da se radi o niskom i širokom Porscheu, a slično je i gleda li se na automobil straga odakle izgleda kao blago napuhani Cayman. No, pogledom na bok nove Panamere sve pada u vodu...
Predugačak i neskladan profil narušava kompletan izgled, a djeluje kao da su dizajneri inžinjeri, u nedostatku inspiracije, tek izdužili neki model koji je trebao biti znatno krači. Dakle, novi će Porscheov četverosjed imati težak zadata u borbi za kupce, pogotovo kada se uzme u obzir da Panamera sigurno neće biti za svačiji džep. Tradicije smještaja motora na zadnju osovinu Porsche se odrekao već kod Cayennea, a i Panamerin motor smješten je ispred vozača dok je pogon na zadnje kotače.

Porsche Panamera
Za motorizaciju će najvjerojatnije biti zaduženi već poznati Porscheovi motori, a pretpostavlja se kako će se pod haubom Panamere se naći 4,8 litreni V8 motor koji razvija 385 konja u atmosferskoj i 500 konja u verziji opremljenoj turbom. S obzirom da se zadnjih godina Porsche nemilosrdno odriče nekih tradicionalnih rješenja koja su proslavila marku, može se očekivati kako će se za nekoliko godina na ulicama moći vidjeti Porschei ispod čijih poklopaca motora brunda dizelsko srce, što će rijetko koji štovatelj marke prihvatiti s veseljem. Bilo kako bilo, Porsche Panamera za tržište bi trebao biti spreman krajem iduće godine, a svijetska premijera očekuje se na ženevskom salonu automobila iduće godine dok se o cijeni još niti ne nagađa.
Janko
18.10.2008. u 19:08 • 3 KomentaraPrint#