">Papreni nasljednik McLarena F1

nedjelja, 26.10.2008.
Papreni nasljednik McLarena F1Nekadašnji kralj cestovnih jurilica, McLaren F1, dobit će mlađeg, manjeg i jeftinijeg brata koji bi trebao uvesti pomutnju među konkureciju talijanskih Lamborghinija i Ferrarija. Slavno McLarenovo ime nije tek prišiveno novom modelu, radnog naziva P11, kao marketinški trik, radi se o punokrvnom sportašu kojeg je razvio McLarenov F1 tim stručnjaka ne štedeći znanje, iskustvo i tehnologiju. Tehničke novotarije još su na razini špekulacija, ali priča se o šasiji od ugljičnih vlakana, velikoj upotrebi kompozitnih materijala gdje god je moguće, a sve to kako bi se težina nove McLarenove cestovne jurilice zadržala ispod 1.200 kilograma.
Papreni nasljednik McLarena F1
Nema sumnje kako će performanse novog McLarena biti zapanjujuće, pogotovo kada se uzme u obzir da se za pogonski agregat brinu stručnjaci iz Mercedesa koji motorima opskrbljuju i McLarenov F1 tim. Svoje prste u izradi motora imat će i Mercedesovoi tuneri iz AMG-a koji pripremaju 6,2 litreni V8 motor na kojemu će zviždati i turbo punjač pa se očekuje razvijanje snage iznad 500 konja. O performansama se može samo nagađati, ali i time su se fizičari već pozabavili te je utvrđeno kako će "baby" McLaren do stotke ubrzavati za manje od 4 sekunde te maksimalna brzina od 320 kilometara na sat.

Papreni nasljednik McLarena F1
Prvi primjerci novog McLarena u fazi su testiranja, a serijska će proizvodnja krenuti završetkom proizvodnje još uvijek aktualnog McLaren Mercedesa SLR kojemu je udahnut novi život izbacivanjem verzije sa sklopivim platnenim krovom. Cijena je još uvijek nepoznanica, ali sigurno je kako se čast vožnje u McLarenu neće prodavati za manje od 150.000 funti, a taj će se iznos, ovisno o dodatnoj opremi, lako penjati i preko cifre od 2 milijuna kuna. Imate li toliko novca, stavite svoje ime na listu čekanja što prije, možda jedan od prvih primjeraka koji u 2010. izađu iz proizvodnog pogona bude upravo vaš.
Janko
Ilustracija: Autoexpress
26.10.2008. u 16:48 • 2 KomentaraPrint#