Električni automobiliElektrični automobili promijenit će svijet, spasiti ga od zagađenja, uštedjeti novac korisnicima i revolucionarizirati putovanja od točke A do točke B... Takve pompozne najave slušamo desetljećima, a san o električnim osobnim automobilima još uvijek nije postao java. Međutim, zašto je tako? Odgovor je vrlo jednostavan - električni automobili nisu dovoljno dobri, spori su, mahom ružni, nepraktični, slabe autonomije i upitne sigurnosti, a uza sve to koštaju kao i prosječan obiteljski automobil i nekoliko cisterni napunjenih gorivom. U nekoliko nastavaka donosimo vam konkretne razloge zašto svoj automobil vozite na benzinsku postaju, a ne spajate ga na punjač.
Srž problema električnih automobila nalazi se u skladištenju energije, odnosno, u baterijama. Usprkos konstantnom napretku tehnologije, povećanju kapaciteta, smanjenju mase i kraćem vremenu punjenja, baterije ubijaju praktičnost električnih automobila. Krenete li na ljetovanje i trebate prevaliti petstotinjak kilometara, putovanje od šest sati moglo bi se vremenski udvostručiti krenete li električnim automobilom. Naime, i najbolji (samim time i najskuplji) električni automobili, uz laganu vožnju, ne mogu prevaliti više od 250 do 300 kilometara bez punjenja, s tim da veći dio prtljažnika i prostora za suputnike zauzimaju baterije. Za razliku od naftnih derivata koji se u rezervoar automobila uliju za nekoliko minuta, električni autmobili pune se više sati, najčešće duže od osam, što je svakako problem ukoliko ste u žurbi.

Električni automobili
Drugi problem koji ljudi zanemaruju, kada o električnim automobilima govore kao ekološkim proizvodima, jest izvor električne energije za punjenje samog automobila. Naime, najjeftiniji izvori energije ujedno su i najnečistiji pa i za punjenje električnog automobila energija dolazi iz nečiste elektrane. Tu je i problem ekološki neprihvatljivih baterija te njihovog odlaganja jednom kada se istroše.
S obzirom na opširnost teme, u idućem nastavku donosimo konkretne modele koji su, umjeto uzleta za električne automobile, jasno pokazali svu manjkavost ideje koja još uvijek nije zaživjela. Stay tuned...

Janko
23.11.2008. u 19:58 • 3 KomentaraPrint#