Citroen GTStvoren za Play Station, a sada na cesti – Citroën GT silovanje je dizajna i tehničkih mogućnosti, silovanje koje itekako odbravamo. Šačica probranih novinara tako je prije nekoliko dana dobila priliku isprobati automobil koji je prvotno dizajniran isključivo za videoigru Gran Turismo i nije trebao postati stvarnost, ali se netko dosjetio kako bi bila šteta da ovakav dizajn ne postane stvarnost. I hvala mu. S obzirom da je GT koncept napravljen po nacrtima za videoigru, najviše je pažnje posvećeno dizajnu stražnjeg kraja vozila jer upravo u njega igrači gledaju dok voze virtualnim stazama Sony Playstationa. Oštri bridovi, ogroman difuzor i nepostojanje stražnjeg stakla dovoljno govore o tome koju poruku su Citroënovi dizajneri htjeli odaslati svima koji dobiju priliku približiti se stražnjem kraju GT-a.

Citroen GT
Pogled s boka otkriva da se radi o poprilično dugom automobilu, a preko pet metara dug Gran Turismo podjednako je impresivan iz kojeg god kuta ga se gledalo. Prednjim krajem dominiraju uska ušiljena svjetla i ogromni usisnici za zrak koji pridonose namrgođenom izgledu, a cijeli automobil kao da vrišti "sklanjaj mi se s puta!“

Citroen GT
Da bi doista i bilo vrištanja, Citroën GT pogonjen je V8 motorom snage 560 konja, što je dostatno za sprint do stotke za približno četiri sekunde. Podatci o maksimalnoj brzini nisu dostupni jer unikatni, jedan jedini primjerak GT-a i nije namijenjen za obaranje brzinskih rekorda. Iako sumnjamo da će Citroën ikada postati konkurentan igrač u klasi super-sportskih automobila, GT je pravi dokaz da Citroën, ukoliko je potrebno, itekako može napraviti odličan automobil koji pažnju privlači izgledom i performansama. No, tu se javlja pitanje statusa, a posjedovanje Citroëna i nije neki statusni simbol, makar to i bio GT. Gledamo li analogiju, teško bi bilo očekivati da Ferrari ili Lamborghini naprave manji obiteljski automobil prihvatljive cijene, izgleda i opremljenosti, tu su Francuzi na domaćem terenu.
Janko
Fotografije: Autoexpress
07.12.2008. u 22:19 • 4 KomentaraPrint#